poniedziałek, 9 listopada 2015

Gęsina na świętego Marcina 2015

VII edycja akcji Gęsina na świętego Marcina


8 listopada 2015 spotkaliśmy się w restauracji Pastela na ulicy Zamkowej
Pan Marcin Michalski (szef kuchni) i pani Joanna Mnich











 zaproponowali takie menu:


Oczywiście prezes Marek Gąsiorowski wprowadził nas w klimat akcji Gęsina na świętego Marcina.



W wielkim skrócie: wszystkie dania były bardzo smakowite.

Pierwsza przystawka: 

galareta z gęsiny, jabłek antonówek zakwaszona sokiem z buraka była bardzo delikatna:




Przystawka druga. 

Tatar gęsi z żółtkiem przepiórczym - rewelacyjny smak!


Zaproponowano nam mołdawskie wino:


Zupa

Rosół z gęsiny z pietruszkowymi kluseczkami i prażoną marchwią - polecam!



Danie główne I

Plastry gęsiej piersi z puree dyniowym z tymiankowym burakiem


Winem towarzyszącym akcji Gęsina na św. Marcina jest polskie wino Świętomarcińskie z winnicy Srebrna Góra


W tym roku, czerwone wino składa się z dwóch szczepów Fruhnurgunder oraz Alcon - wspaniałe w smaku, Wyprodukowano 4 tysięcy butelek w 2015 roku.


A potem był pokaz obróbki gęsiej tuszy w wykonaniu szefa kuchni


Po przerwie (w jedzeniu), czas na:

Danie główne II

Gęsie udo w cieście francuskim z kaszą gryczaną, jarmuż z wielkopolskim serem smażonym.


 Restauracja zaskoczyła nas podaniem pasztetu gęsiego oraz smalcu z gęsi:




Na zakończenie naszego spotkania podano

Deser

Ciastko owsiane z powidłami



W restauracji spędziliśmy ponad 4 godziny - miła atmosfera i wspaniałe potrawy spowodowały, że trudno było rozstać się :)


Tutaj więcej zdjęć ze spotkania Gęsinowe spotkanie w Pasteli
Więcej o akcji tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz