VII edycja akcji Gęsina na świętego Marcina
8 listopada 2015 spotkaliśmy się w restauracji Pastela na ulicy Zamkowej
Pan Marcin Michalski (szef kuchni) i pani Joanna Mnich
zaproponowali takie menu:
Oczywiście prezes Marek Gąsiorowski wprowadził nas w klimat akcji Gęsina na świętego Marcina.
W wielkim skrócie: wszystkie dania były bardzo smakowite.
Pierwsza przystawka:
galareta z gęsiny, jabłek antonówek zakwaszona sokiem z buraka była bardzo delikatna:
Przystawka druga.
Tatar gęsi z żółtkiem przepiórczym - rewelacyjny smak!
Zaproponowano nam mołdawskie wino:
Zupa
Rosół z gęsiny z pietruszkowymi kluseczkami i prażoną marchwią - polecam!
Danie główne I
Plastry gęsiej piersi z puree dyniowym z tymiankowym burakiem
Winem towarzyszącym akcji Gęsina na św. Marcina jest polskie wino Świętomarcińskie z winnicy Srebrna Góra
W tym roku, czerwone wino składa się z dwóch szczepów Fruhnurgunder oraz Alcon - wspaniałe w smaku, Wyprodukowano 4 tysięcy butelek w 2015 roku.
A potem był pokaz obróbki gęsiej tuszy w wykonaniu szefa kuchni
Po przerwie (w jedzeniu), czas na:
Danie główne II
Gęsie udo w cieście francuskim z kaszą gryczaną, jarmuż z wielkopolskim serem smażonym.
Restauracja zaskoczyła nas podaniem pasztetu gęsiego oraz smalcu z gęsi:
Na zakończenie naszego spotkania podano
Deser
Ciastko owsiane z powidłami
Tutaj więcej zdjęć ze spotkania Gęsinowe spotkanie w Pasteli
Więcej o akcji tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz