poniedziałek, 18 września 2017

Kucharz Wielkopolski 1876 - reprint

Kucharz Wielkopolski

Jest to reprint książki kucharskiej z 1876 roku, pierwszej która w swoim tytule odwołuje się do regionu, z którego zebrane zostały przepisy, stąd tytuł: „Wielkopolski kucharz”.
Autorką książki jest Maria Śleżańska, ukrywająca się jeszcze pod męskim pseudonimem Maryan (takie to były czasy).
Nasz reprint uzupełniony został o współczesne opracowania.
Wybitni profesorowie opisali znaczenie i miejsce tej książki w polskiej literaturze kulinarnej oraz pokazali tło społeczno – gospodarcze wielkopolski w latach jej powstania.
Książkę uzupełniono o coś w rodzaju słowniczka. O współczesne objaśnienia pojęć używanych przez autorkę, które dzisiejszemu czytelnikowi mogą sprawiać trudności w ich zrozumieniu.
To jest książka, która wydawana była przez 56 lat. Przez swą popularność, kolejne jej wydania, miały ogromny wpływ na kształtowanie się świadomości kulinarnej odrodzonej Polski.
Książka ta jeszcze w XIX wieku miała cztery kolejno uzupełniane wydania. W odrodzonej Polsce, w 1932 roku, po jej siódmym wydaniu w Poznaniu została przeredagowana i wydana w Warszawie jako „Kucharz polski”.


Książka ta nie funkcjonowała do dzisiaj w świadomości i przestrzeni publicznej Wielkopolski, nie znajdowała się nawet w katalogach bibliotek.

Wydając tę książkę chcieliśmy przywrócić pamięć wysokiej i wykwintnej kultury kulinarnej Wielkopolski oraz mocno zakotwiczyć ją głęboko w historii regionu.


Książkę wydaliśmy w ramach naszej działalności statutowej nie korzystając z żadnych środków unijnych, rządowych czy samorządowych.



Jeśli zechcesz nas wesprzeć, możesz co nieco dopłacić. Każde wsparcie jest dla nas ważne.

Szczegóły produktu Tytuł: Wielkopolski Kucharz
Autor: Maryan [ Maria Śleżańska ]
Wydawnictwo Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska
Oprawa: twarda, szyta
Papier: munken print cream
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 304
Język: polski
Wymiary: cm 130 x 205
Waga: 499 gram



Książkę można kupić poprzez stronę FB Slowfood Wielkopolska 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz