informacja ze strony www.slowfood.pl
Włoskie stowarzyszenie Slow Food zostało założone w 1986
roku, w Barolo, dystrykt Langhe, w prowincji Cuneo. Slow Food jako ruch
międzynarodowy rozpoczął swą działalność w Paryżu w 1989 roku.
Idea ruchu zawarta w Manifeście niesie bardzo jasne przesłanie:
Slow Food to międzynarodowy ruch dla obrony prawa do smaku.
Slow Food urósł do rangi wielkiego ponadnarodowego
ruchu, z ponad 60 tysiącami członków na wszystkich pięciu kontynentach
(z czego
połowa we Włoszech), właśnie dlatego, że pojęcie "przyjemności"
obejmuje wiele znaczeń i dotyczy wielu aspektów naszego życia
niezależnie
od pochodzenia miejsca zamieszkania.
convivia
Główne biura organizacji znajdują się
w niewielkiej miejscowości
Bra w południowym Piedmoncie i zatrudniają około 100 osób. Są
one trzonem
gęstej siatki lokalnych biur we Włoszech i za granicą, tzw.
convivi'ów,
które promują ruch przez organizowanie wydarzeń, debat i innych
inicjatyw.
Dzięki ciężkiej pracy i entuzjazmowi swoich szefów,
współpracowników i członków, convivia zapewniają ciągły kontakt
z centralą w Bra.
wydawnictwo
Slow Food posiada także swoje wydawnictwo - Slow Food Editore,
specjalizujące się w publikacjach z dziedziny turystyki, żywienia i winiarstwa,
którego katalog zawiera obecnie około 40 tytułów. Wydaje także w pięciu
językach (po włosku, angielsku, francusku, niemiecku i hiszpańsku), magazyn
Slow, który nazwany jest "zwiastunem smaku i kultury".
działania
Slow Food wspiera wiele bardzo różnych projektów, od Le
Tavole Fraterne (Stoły Przyjaźni), którego celem jest praca
charytatywna w miejscach, gdzie o przyjemność trudno, takich jak Brazylia,
była Jugosławia i regiony Włoch zniszczone przez trzęsienia ziemi, aż
po wysiłki w celu odzyskania naszej coraz bardziej zagrożonej bio-różnorodności.
Arka Smaku jest pierwszym krokiem
w tym
kierunku. Celem tego potężnego projektu jest określenie
i skatalogowanie
(wciąż rosnącej liczby) produktów, potraw i zwierząt, które
zagrożone
są kompletnym zanikiem. Realizacją projektu zajmują się tzw.
Prezydia
Slow Food, poprzez które stowarzyszenie zapewnia wsparcie
ekonomiczne i medialne dla grup i indywidualnych osób zajmujących się
ochroną zagrożonych
produktów. By uhonorawać te działania ustanowiona została
nagroda Slow
Food (SlowFood Award), której pierwsza edycja odbyła się w Bolonii w październiku 2000 roku.
Jeśli chcemy w pełni cieszyć się z przyjemności,
jakie ten
świat może nam dać, musimy poświęcić się utrzymaniu szacunku
i zrównoważonej
wymiany między nami a naturą i otoczeniem. Właśnie dlatego
lubimy określać
siebie mianem "eko-gastronomów". Nasza przyjemność musi w jakiś
sposób być związana właśnie z równowagą, jaką udaje nam się
utrzymać (a w wielu przypadkach także odzyskać) ze środowiskiem,
w którym żyjemy.
Naszą pracę rozpoczęliśmy od świata wina we Włoszech, zmieniając
go wyraźnie w ciągu ostatnich 15 lat. Teraz zajęliśmy się wszechświatem
sera; stworzyliśmy Cheese - odbywającą się co dwa lata wystawę najlepszych
na świecie produktów mlecznych. Organizujemy również Salone del Gusto
(Salon Smaku), którego kolejna edycja odbyła się w październiku
2002 roku. Są to najważniejsze duże imprezy, które organizujemy by wytworzyć
społeczną świadomość potrzeby ochrony smaku. Poświęcamy także wiele energii
temu, co nazwaliśmy Edukacją Smakową - organizujemy smakowe warsztaty,
kursy, oraz wydajemy książki i magazyny o smaku.
Od świadomości do dobrobytu - i z powrotem! Podróż
ta zawsze
jest świeża, różnorodna i ekscytująca. Jak w rozwiązaniach,
które ludzkość i natura znajdywały razem przez wieki, by sprostać
potrzebie przyjemności,
która jest bardziej złożona niż samo tylko fizyczne przetrwanie. Bieżące informacje tutaj Slow Food
Bardzo ciekawa inicjatywa, jeżeli są Państwo zainteresowani współpracą z Macedonią i tamtejszym Slow Food ruchem, to zapraszam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam