W niedzielę 24 sierpnia zakończył się IX Festiwal Smaku w Grucznie. Pogoda dopisała znakomicie i tłumy gości mogły cieszyć się różnymi dobrymi smakami.
W zeszłym roku trafiłam do wędzarni pana Adama Gackowskiego, gdzie można było kupić między innymi wędzonego karpia - to był dla mnie smak Gruczna 2013. Tego smaku poszukiwałam i w tym roku. Z wielką radością ponownie spróbowałam tego specjału.
Smak wędzonego karpia i w tym roku okazał sie dla mnie najlepszy:)
Bardzo ciekawą rozmowę z panem Adamem będę długo wspominać. Pan Adam opowiadał o tym jak powstaje taki wędzony karp, jak rozpoznać karpia z dobrego stawu. Wspominał również swoich mistrzów, którzy uczyli go rzemiosła.
Miłą rozmowę przeprowadziłam z paniami z convivium Gruczno, gdzie kosztowałam wyrobów z gęsi (półgęsek, okrasa i pasztet)
Kampania Trzy Znaki Smaku prezentowała produkty z oznaczeniami unijnymi
W Alei Trzech Znaków Smaku nie zabrakło Wojtka Komperdy z słynnymi oscypkami
Więcej zdjęć z Gruczna tutaj Znajdziecie tam przepis na kiszone jabłka
Zapraszam na przyszły rok - najlepiej osobiście zobaczyć i poczuć smak Gruczna!
Inne relacje z IX Festiwalu:
Jedz naturalnie
Krytyka Kulinarna
Krytyk Kulinarny
Musings about gastronomy and culture in Northern Europe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz