Rodowity Cypryjczyk, producent pysznych, regionalnych serów.
Fragment wywiadu z Yusufem ze strony www.ofds.pl:
"Przygotowywanie serów to w mojej
rodzinie ponad trzystuletnia tradycja – rozpoczyna rozmowę Yusuf
Suleyman, słynący z produkcji oryginalnych specjałów z krowiego mleka. –
W Polsce cypryjskie sery nadal są mało znane, (...) Obok miękkiego,
delikatnego w smaku lora będziemy mogli delektować się także
dojrzewającym serem żółtym kaszar. – Kaszar to młodszy odpowiednik
dobrze znanego, włoskiego parmezanu – tłumaczy Yusuf Suleyman. Wśród
śródziemnomorskich rarytasów nie zabraknie także najstarszego
cypryjskiego sera kafalotyri. Wyjątkowy, twardy przysmak dojrzewa 180
dni i zawiera od 40 do 45% tłuszczu. Co ciekawe, kafalotyri tradycyjnie
sprzedawany jest w wypełnionych serwatką słoikach. Amatorom zdrowych,
sycących przekąsek z pewnością przypadnie do gustu ser hellim, znany
także pod nazwą halloumi. Doskonale nadaje się on do smażenia i
przygotowywania serowych zapiekanek. Poza tym świetnie smakuje na zimno,
w towarzystwie warzyw, owoców lub świeżego pieczywa."
Yusuf prosi o wcześniejsze zamówienia (najpóźniej do PONIEDZIAŁKU godz. 10.00 rano) - można je składać, wypełniając poniższą tabelę (online lub przesyłając ją na adres info@poznanskitygiel.pl).
https://drive.google.com/file/d/0BzNRIV06KacEcm94OWlBQVJPbkE/edit?usp=sharing
Odbiór w czwartek, 12.06, w godz. 15 - 17.30, w sklepie KoneSer przy Rynku Jeżyckim.
Zamówienie jest wiążące, choć płatność dopiero na miejscu. W imieniu Yusufa prosimy zatem o rozważne zamawianie...
https://drive.google.com/file/d/0BzNRIV06KacEcm94OWlBQVJPbkE/edit?usp=sharing
Odbiór w czwartek, 12.06, w godz. 15 - 17.30, w sklepie KoneSer przy Rynku Jeżyckim.
Zamówienie jest wiążące, choć płatność dopiero na miejscu. W imieniu Yusufa prosimy zatem o rozważne zamawianie...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz