Festiwal Smaku w Grucznie
Dziesiąty raz miłośnicy dobrych produktów i smaków spotkali się w Grucznie.
Pogoda i goście dopisali.
Grand Prix (profesjonalne)
octy Józefa Siadaka
Grand Prix (VIP)
Kiełbasa Krzyżacka Gminnej Spółdzielni SCh w Pruszczu Pomorskim
Smak Roku
Kwas Miodowy Agnieszka Zamojska Bydgoszcz (inne produkty)
Kabanosy z dziczyzny Jana Myśliwca ze Śliwic ( przetwory mięsne i wędliny)
Zestaw Octów Jana Siadaka z Lubicza Dolnego (przetwory warzywne i owocowe)
Chleb Żytni bez drożdży piekarni Stan-Mar z Czarża (wyroby piekarskie i cukiernicze)
nie przyznano w kategorii „przetwory z ryb”
Ser Pielgrzym państwa B. J. Adamczyk z Kosowa (przetwory z mleka)
Kapuśniak z Jajkiem Renaty Osojca z Topolna (potrawy)
Wyróżnienia (profesjonalne)
Ser z Kozieradką z mleka niepasteryzowanego państwa B.J. Adamczyk z Kosowa
Zestaw Konfitur Cytrynowych z dodatkami Bogusławy Szubert
wina z winnicy Przy Talerzyku państwa A.W. Janasińskich z Topolna
Olej z Ostropestu Firmy SemCo Krystyny Just
Wyróżnienia (VIP)
Ser z Kozieradką z mleka niepasteryzowanego państwa B.J. Adamczyk z Kosowa
Soczysty Chleb Pełnoziarnisty Gminnej Spółdzielni SCh w Świeciu
Dżem z Porzeczki ze świeżą i wędzoną papryką firmy Miód-Malina
Smak Roku Ziemi Kociewskiej
Pasztet Kociewski z ziarnami Gminnej Spółdzielni SCh w Pruszczu Pomorskim.
Oprócz smakowania dobrych produktów ciekawe były rozmowy - między innymi o rekonstrukcji kuchni historycznej :)
W niedzielę 23 sierpnia o godzinie 10 rozpoczęło sie spotkanie - seminarium.
Food, tradition and history. Experiences and perspectives of the registration of the food heritage on the UNESCO list
Jedzenie, tradycja, historia. Doświadczenia i perspektywy rejestracji dziedzictwa żywieniowego na liście UNESCO
Program:
Dr Loïc Bienassis, European Institute of Food History
and Culture, Food as a cultural heritage – The registration of the
French Gastronomic meal on the UNESCO list of Intangible Cultural
Heritage (Jedzenie jako dziedzictwo kulturowe. Rejestracja
gastronomicznego posiłku Francuzów na liście niematerialnego dziedzictwa
UNESCO).
Prof. Isabelle Bianquis, L’Équipe Alimentation (LÉA), University François Rabelais, Tours, European Institute of Food History and Culture, Food: A key to understanding the whole culture. An example: the Alsasce wine (Jedzenie: klucz do zrozumienia kultury. Przykład wina z Alzacji)
Prof. Isabelle Bianquis, L’Équipe Alimentation (LÉA), University François Rabelais, Tours, European Institute of Food History and Culture, Food: A key to understanding the whole culture. An example: the Alsasce wine (Jedzenie: klucz do zrozumienia kultury. Przykład wina z Alzacji)
Dr Ihor Lylo, Ivan Franko National University in Lviv, The cuisine of Lviv: great history and a glorious future... (Kuchnia lwowska: wielka historia i wspaniała przyszłość)
Prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu, Gingerbread or a goose? Perspectives of the Polish registration on the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage
(Piernik czy gęś? Perspektywy polskiego wpisu na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO)
Impuls kulturalno-kulinarny:
Maciej Nowicki (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)
Tomasz Welter, szef kuchni w restauracji Hotelu Vistula w Świeciu
Maciej Nowicki (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)
Tomasz Welter, szef kuchni w restauracji Hotelu Vistula w Świeciu
„Kaczka w kuchniach
świata – kulinarna podróż dookoła świata”: degustację przygotował Artur
Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie.
Degustacja została przygotowana w ramach akcji promującej kacze mięso, realizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.
Projekt jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Degustacja została przygotowana w ramach akcji promującej kacze mięso, realizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.
Projekt jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Jak zwykle czas w Grucznie płynie na spotkaniach i smakowaniach przednich produktów.
Do zobaczenia w przyszłym roku
Fotorelacja Mariusz Zimny Festiwal Samku w Grucznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz