W czasie wakacji na wszystko jest czas.
Podczas rejsu żeglarskiego po Zalewie Szczecińskim, Bałtyku i Pomorzu Przednim odwiedzałam bary i tawerny, aby popróbować miejscowych smaków.
Była okazja do porównania zup rybnych.
Bar Sailor w Trzebieży, od lat dobra kuchnia, warto spróbować tam zupy rybnej w postaci klarownego rosołu
Natomiast w Kamieniu Pomorskim w Tawernie Pod Żaglami, właściciel zaprosił nas po godzinie 22 na pyszną zupę rybną, którą robi jego mama od wielu lat. Zupa jest na zakwasie rybnym, 7 gatunków ryb w niej poływa, jest i papryka i inne warzywa. Zupa ta jest gęsta, esencjonalna. Warto i tam zajrzeć i popróbować jej smaku.
Prawdziwym jednak rarytasem były samodzielnie złowione płocie i leszcze, usmażone w kambuzie oraz skonsumowane na pokładzie.
Ahoj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz