piątek, 16 maja 2014

Kolacja szparagowa w Restauracji Figa

Wina z Doliny Wachau

Marek Gąsiorowski oraz właściciele Restauracji Figa - powitanie

Szparagi od starożytności do nowoczesności

Przystawka Grillowane białe i zielone szparagi, jajko w koszulce, orzechy piniowe,
rukola, sos bearnaise

Zupa Veloute z białych szparagów, tortellini z czosnkiem niedźwiedzim
i parmezanem

Szparagi są bardzo zdrowe

Danie główne Sandacz, biały szparag, chorizo, kalmar, czarna oliwka, redukcja
 z czerwonej papryki

Danie główne Pierś z wielkopolskiej perliczki, ostryga z kurczaka, zielony szparag,
pasternak, smardze, redukcja z kurczaka
Wymiana przepisów kulinarnych

Deser Sernik na zimno z galaretką z rabarbaru, truskawki, sorbet z dzikiego bzu

Lech Pluciński - szef kuchni odpowiadał na pytania z sali

Załoga Lecha Plucińskiego

Załoga kelnerska z właścicielką restauracji

Gromkie brawa za wspaniała kolację
Zaczęliśmy naszą kolację:)

Atmosfera miejsca spotkania  była rewelacyjna, Marek Gąsiorowski - prezes naszego convivium przywitał gości i wprowadził w temat szparagowy -garść istotnych informacji od starożytności do współczesności. W trakcie jedzenia pysznych potraw, przygotowanych przez szefa kuchni - Lecha Plucińskiego, Aleksandra Swulińska-Katulska opowiedziała o żywieniowych i zdrowotnych zaletach szparagów. Karol Korolkiewicz (Partner Center) opowiadał o winach, które zaproponował do naszego menu - były to wina z Doliny Wachau. Spotkanie nasze trwało 3 godziny:), udało się na chwilę spowolnić nasze życie. Na koniec gromkimi brawami podziękowaliśmy szefowi kuchni oraz jego kucharzom. Potrawy przygotowane przez nich były ... wspaniałe pod każdym względem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz