wtorek, 3 czerwca 2014

Alfabet Jacka Szklarka

Jacek Szklarek opowiada o  początkach ruchu Slow Food, o produktach, które warto chronić i innych ważnych rzeczach Alfabet Jacka Szklarka
na koniec I jak idea
Jestem głęboko przekonany, że to, co jemy, i w jaki sposób jemy, dużo o nas mówi. Pokazuje, jakie relacje nawiązujemy z innymi, co jest dla nas ważne. W idei Slow Foodu nie chodzi o hedonistyczne objadanie się – wręcz przeciwnie – nawołujemy do umiaru, do poszukiwania dobrego smaku, delektowania się nim i radością dzielenia się z innymi. Ale nie da się tego zrobić w pośpiechu, z byle czym na talerzu. To wszystko, choć wymaga nieco zaangażowania, jest naprawdę bardzo proste.
- See more at: http://czaswina.pl/artykul/alfabet-jacka-szklarka#sthash.oJqiq7p6.dpuf
na koniec I jak idea
Jestem głęboko przekonany, że to, co jemy, i w jaki sposób jemy, dużo o nas mówi. Pokazuje, jakie relacje nawiązujemy z innymi, co jest dla nas ważne. W idei Slow Foodu nie chodzi o hedonistyczne objadanie się – wręcz przeciwnie – nawołujemy do umiaru, do poszukiwania dobrego smaku, delektowania się nim i radością dzielenia się z innymi. Ale nie da się tego zrobić w pośpiechu, z byle czym na talerzu. To wszystko, choć wymaga nieco zaangażowania, jest naprawdę bardzo proste.
- See more at: http://czaswina.pl/artykul/alfabet-jacka-szklarka#sthash.oJqiq7p6.dpuf

Trendy. Restauracje kuszą lokalnymi produktami i potrawami

Ciekawy artykuł , warto przeczytać: 
"Hasła slow food razem z eko, organic i bio przechodzą niebezpieczną metamorfozę i sądzę, że naprawdę wyedukowani kulinarnie klienci powinni walczyć o to, by nie zmieniały znaczeń - apeluje Starecka i dodaje, że restauratorom wydaje się, że samo użycie pewnych słów zapewni im prestiż, podczas gdy produkty, których używają, najczęściej nie mają nic wspólnego z opisem. - To jest wprowadzanie klienta w błąd. Po prostu nieuczciwość - dodaje. Choćby Slow Food - ruch, który powstał w kontrze do przemysłowego, pozbawionego tożsamości jedzenia. Wspiera lokalnych producentów i lokalną tradycję kulinarną. - Dlaczego więc w Krakowie nawet burgery są slow food? - zastanawia się Starecka." 
cały artykuł tutaj Trendy, restauracje kuszą lokalnymi produktami i potrawami

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Zaproszenie do Wrocławia 6 - 7 czerwca 2014

Najlepsze nalewki, destylaty, wina domowe i smaki Dolnego Śląska. Konkursy podczas Europy na Widelcu we Wrocławiu

SZANOWNI PAŃSTWO
TWÓRCY NALEWEK, SMAKOSZE, POSZUKIWACZE NIEZWYKŁYCH SMAKÓW!

ZAPRASZAMY DO WROCŁAWIA.

6-7 CZERWCA 2014.

„EUROPA NA WIDELCU”

A PODCZAS FESTIWALU:

VI WROCŁAWSKI TURNIEJ NALEWEK

IV WROCŁAWSKA POTYCZKA DESTYLATÓW OWOCOWYCH

I WROCŁAWSKI KONKURS WIN DOMOWYCH

&

KONKURS „NAJLEPSZE SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA”

 

Informacje o konkursach, regulaminy, karty zgłoszenia do pobrania na stronie Smaki Wrocławia