czwartek, 22 maja 2014

Poznańska Majówka Kulinarna - Stary Rynek, będą ciasta firmy Consonni!

Poznańska majówka to miejski piknik, targowisko, jarmark, strefa warsztatów i animacji oraz kulinarny tygiel. Poznańska Majówka Kulinarna 2014 odbywać się będzie na Starym Rynku w dniach 23-25 maja. Odbędzie się także przegląd dobrego piwa z mini, mikro i zupełnie tyci browarów z całej Polski oraz genialnych piw z całego świata.

Obecne będą także ciasta, ciasteczka i lody z firmy Consonni  - dla nich warto zajrzeć na Stary Rynek:)

Historia firmy Consonni jest bardzo ciekawa, zachęcam do przeczytania Historia firmy Consonni we Włoszech rozpoczęła się od" mezaliansu"

Informacja  ze strony FB Consonni:

Jedyne Ciasto Drożdżowe Maślane w Polsce ze znakiem Jakość Tradycja, przyznawanym wysokiej jakości produktom tradycyjnym

W dniu 17 marca 2014 roku decyzją Kapituły Znaku „Jakość Tradycja” Ciasto Drożdżowe Maślane otrzymało certyfikat i prawo do posługiwania się znakiem.
Certyfikat odebraliśmy podczas tegorocznych Targów Regionalia odbywających się w kwietniu w Warszawie.

Znak „Jakość Tradycja” to certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przyznawany jest produktom tradycyjnym spełniającym wysokie standardy jakości. Ten system jakościowy został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa za krajowy system jakości żywności.

Z tego ciasta jesteśmy bardzo dumni. Wiele lat pracy i doświadczeń pozwoliło uzyskać wyjątkowy produkt.
Ciasto Drożdżowe Maślane jest niezwykle delikatne i subtelne w smaku. Wytworzone w 100% według tradycyjnej receptury, z naturalnych składników, nie potrzebuje żadnych konserwantów aby zachować swoją świeżość przez długi czas. Naturalne, żywe drożdże w procesie fermentacji wydzielają czysty alkohol, który staje się organicznym, naturalnym konserwantem. Jako jedyni w Polsce i nieliczni w Europie kultywujemy i hodujemy żywe drożdże piekarnicze. Matka drożdży tzw. „zaczątek” ma ponad 45 lat. Co 4 godziny, każdego dnia i nocy osoba odpowiedzialna w firmie „przerabia”, odżywia je odpowiednią jakością mąki, wody. Wszystko to odbywa się w ściśle sterylnych warunkach. Czystość, najwyższa jakość surowca i ciężka praca pozwala uzyskać niepowtarzalny efekt. Masło i mąka to główne czynniki oprócz drożdży, które wpływają na efekt końcowy ciasta. Surowce do produkcji ciasta sprowadzamy od lokalnych, małych dostawców. Za każdym razem są one pieczołowicie sprawdzane, liczy się powtarzalność i najwyższa jakość. Ciasto podczas produkcji, na każdym etapie wymaga całkowitej kontroli. Każdy szczegół - wilgotność powietrza, temperatura na zewnątrz wpływa na proces tworzenia. Nawet na chwilę nie można pozostawić ciasta bez opieki. Cały proces tworzenia ciasta to ponad 72 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz