środa, 15 kwietnia 2015

"Apetyt na Polskę" - książka, która podbije Expo 2015 Milano

Apetyt na Polskę

 

 

Książkę można przeczytać tutaj Apetyt na Polskę

Ze wstępu:
 
 
"Falujące łany zbóż, sady, w których jabłonie uginają
się pod ciężarem soczystych i rumianych owoców,
jeziora i rzeki, w których można złowić wiele
gatunków ryb, łąki pachnące ziołami, lasy bogate
w grzyby i dziką zwierzynę. Polska jest krajem
niezwykłego bogactwa naturalnego. Krajem o pięknej
i w wielu miejscach wciąż nieskażonej przyrodzie,
która stanowi inspirację dla kucharzy.
Polska kuchnia w ciągu ostatnich lat zmieniła się nie
do poznania. Pełnymi garściami czerpie z bogatej
tradycji, a jednocześnie staje się lżejsza, bardziej
kolorowa, nowoczesna i różnorodna. Wraz ze starymi
przepisami, które zyskują nowe oblicze, wraca
zamiłowanie do ucztowania i goszczenia, wspólnego
gotowania i celebrowania posiłków. Na stołach znowu
pojawił się domowy chleb, pachnące świeże zioła,
pieczona dziczyzna, regionalne sery, raki, zapomniane
gatunki ryb, dawne odmiany warzyw. Rewolucja trwa
zarówno w polskich domach, jak i w restauracjach.
O podniebienia gości dba nowe pokolenie kucharzy,
którzy odkrywają dla nich nowe kompozycje i smaki.
Chleb z jabłkiem, ravioli z bryndzą podhalańską,
rillettes z gęsi z marmoladą z pigwy i jabłek, leniwe
z palonym masłem czosnkowo-szałwiowym,
jagnięcina ze smardzami nadziewanymi musem
z perliczki, śliwki z przyprawami korzennymi
pod maślaną kruszonką – to tylko niektóre
ze smakołyków, którymi nas raczą.
Te przepisy sprawią dużo przyjemności, zarówno
podczas gotowania, jak i jedzenia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz