Spotkania ślimakowe

Truskawka w wielu odsłonach

W dniach od 15 do 18 sierpnia 2013 r. Stowarzyszenie Światowid prezentowało swoją działalność na VII Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku w Poznaniu. Stowarzyszenie miało swoje stoiska w Strefie Smaku Wielkopolski, której organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego - Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
Warsztaty polegały na degustacji truskawki podawanej w dwóch skrajnie różnych smakach: z zredukowanym octem balsamicznym i z lodami śmietankowymi lokalnej produkcji z Czerniejewa. Warsztat został przeprowadzony przy współpracy z organizacją Slow Food Convivium Wielkopolska. Podczas degustacji Katarzyna Jórga (Stowarzyszenie Światowid) i Marek Gąsiorowski (Slow Food) opowiadali o idei slow food i wartościach lokalnych produktów.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Truskawisko 2013 


W dniu 22czerwca na terenie Karczmy na Lednicy w Dziekanowicach odbyła się impreza zorganizowana przez LGD Światowid pod nazwą TRUSKAWISKO.W trakcie tej imprezy  Slow Food Wielkopolska  zorganizowało Laboratoria Smaku z truskawką w roli głównej.

 - Przesłaniem naszym było zwrócenie uwagi na to że tradycyjne wykorzystywanie truskawki to nie wszystkie możliwości tego atrakcyjnego produktu. Z uwagi na wysoką jakość truskawki-produkowanej lokalnie-chcieliśmy pokazać, jak taki produkt można przygotować w inny, wykonany dostępnymi metodami sposób.

Zaprezentowane w czasie laboratorium dania z udziałem truskawek wykonał szef kuchni restauracji HUGO,Dominik Narloch. Pokazaliśmy, że truskawki można wędzić, grillować i zestawiać z bardzo różnymi składnikami komponując z tego ciekawe smakowo propozycje.
Na laboratoria w czasie„Truskawiska” przygotowaliśmy takie oto menu:
  • Truskawki w syropie z octu balsamicznego udekorowanego kwiatami z napojem z bzu czarnego
  • Sałatka z truskawek z dzikimi ziołami z truskawkowym sosem winegret ubrana w polne kwiaty
  • Chłodnik truskawkowo – imbirowy  z szyjkami rakowymi i odrobiną oleju Rydzowego
  • Smażona  wątróbka cielęca z wędzonymi truskawkami,ciemnym musztardowcem i truskawkowym balsamico
  • Pierś kaczki, gotowana sous vide,  grillowanymi truskawkami.
  • Lody śmietankowe z sosem z truskawek smażonych w pitnym miodzie  z consomme z truskawek
W laboratoriach wzięło udział 100 osób, które dzięki możliwość zdegustowania tych propozycji dań, odkryli zupełnie coś nowego,niemal egzotycznego a z pewnością atrakcyjnego.

---------------------------------------------------------------------------- --------------------------

 Czerwcowy piknik w winnicy "Katarzyna" 2013

Wspomnienie uczestniki

"Jako osoba nie do końca znająca się na winach piszę: było świetnie i pysznie. Na samym początku szybko zweryfikowałam swoje wyobrażenie na temat wyglądu winnicy jako takiej. Okazało się, że żadne francuskie wzgórza nie są potrzebne do stworzenia wina pełnego pasji, jak również wspaniałego smaku. Do gustu najbardziej przypadło mi czerwone wino o nazwie Rondo i Pinot Noir (to drugie polecił nam sam winiarz, p. Maciej, jako swoje ulubione, coś w nim rzeczywiście jest). Na uwagę zasługują też owocowe nalewki: malina i absolutny hit: czarny bez. Degustacja była jedną z dwóch części wizyty w winnicy, drugą stanowiły liczne przekąski. Co prawda ciężko te wszystkie rarytasy nazwać przekąskami. Nazwałabym to raczej lekkim obżarstwem świeży chleb, smalec, ogórki, kiełbaski…
Podsumowując: przemiła sobota w doskonałym towarzystwie i rewelacyjnej oprawie winno-kulinarnej. A.D"





















--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Terra Madre Day 2012

Smak lokalnych przystawek - Hugo Resturant

Menu Terra Madre Day:
1. Tatar z Sarny z Puree z Wędzonych Śliwek, Emulsją z Żółtka, Pudrem z Jałowca, Gorzką Czekoladą i Chipsem z Jarmużu
2. Jajko z Kury rasy Karmazyn Gotowane w 63 stopniach z Piklowanym Topinamburem, Pianą z Topinamburu, Wędzonym Dzikim Łososiem i Oliwą Lnianą
3. Krem z Marchewki z Dynią, Marynowaną Śliwką, Prażoną Pszenicą i Olejem Gryczanym
4. Dojrzewający Rostbef z Pieczonymi Warzywami Korzennymi, Chipsem z Ziemniaka, Kiszoną Natką Pietruszki i Sosem z Agrestu









------------------------------------------------------------------------

Lista dawców dobrego smaku – slowfoodowe, wielkopolskie śniadanie 28.10.2012 FoodFilmFest 2012

1.     Serdelek

Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Dr Maryniak
ul. Kolejowa 35
60-185 Skórzewo

Kontakt telefoniczny:
tel/fax. (61) 814 36 87


2.     Jajko kury zielononóżki kuropatwianej

EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO ROLNE
Maria i Andrzej Ciastoń
Witoszyce 77
56-200 Góra
tel. (65) 543 13 78


3.     Musztarda stołowa
Poznańska Wytwórnia Produktów spożywczych Pegaz Sp. z o. o.

4.     Sok jabłkowy (ekologiczny, 50-letni sad) Skład: szara reneta, pomarańczowa koksa, boskop, antonówka

Tłocznia soków
Katarzyna Tomasz Rembowscy
Żukowo 12, 64-606 Popówko
tel./fax: 061 / 29 71 179
tel. kom.: +48 603 470 901
tel. kom.: +48 694 162 660
tel. kom.: +48 504 027 806
e-mail: soki@rembowscy.pl
e-mail: soki.rembowscy@gmail.com

5.     Twaróg z niepasteryzowanego mleka, masło, mleko
Michał Kaczmarek Uścikowo k/Obornik
Wyroby p. Michała można kupić w sklepie p. Maryniaka

ul. Kolejowa 35
60-185 Skórzewo

6.     Olej lniany

Zakład Wytłaczania Oleju i Wyrobu Kitu
Krzysztof Gałkowski
ul. Żwirki i Wigury 15 62-065 Grodzisk Wielkopolski

7.     Ser żółty, podpuszczkowy, dojrzewający – Kreuzer
Ekosery.pl
Beata i Leszek Futymowie
Huta Szklana 77
64-761 Krzyż Wielkopolski
tel. kom. 602437482
tel. stacj. 67 253 33 99
e-mail: farmerka63@ekosery.pl




8.     Pomidor  – ostatni gruntowy zbiór

Folwark Wąsowo

Poznańska 2,
64-316 Wąsowo,
gmina Kuślin
+48 61 44 729 24
+48 61 44 729 76


9.     Pieczywo
a) Pszenne

Frąckowiak Stefan. Piekarnia. Wyroby cukiernicze

61 853 47 64
61-850 Poznań,
Długa 12
piekarnia-frackowiak@neostrada.pl

b) Żytnie

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne
Damian Nowak

Zębowo ul. Parkowa 12
64-310 Lwówek
tel. 668302496
dom 061 4413690


10.                        Powidła

Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK”
Marek Nyćkowiak

61-160 Poznań - Wiórek
ul. Szkolna 10
tel./fax: (061) 893 94 76

wiorek@wiorek.com.pl



11.                        Miód wielokwiatowy, drahimski


Pasieka Fujarskich
Gospodarstwo Pasieczne "Kószka"
78-550 Czaplinek, Mazurska 4
tel: 094 375 43 50
kom: 0601 409 356
email: kontakt@pasiekafujarskich.pl





-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laboratorium serów - 9 września 2012 

"Pożegnanie lata" Dziekanowice


W trakcie "Pożegnania lata" w Wielkopolskim Parku Etnograficznym w Dziekanowicach odbyło się Laboratorium serów, prowadzone przez propagatora serów zagrodowych Gieno Mientkiewicza. W trakcie degustacji serów słuchacze mogli dowiedzieć się gdzie i kiedy zaczęła się pasja serowa autora "Przez dziurkę od sera", dlaczego sery lubią dotyk w procesie dojrzewania, dlaczego majowe sery są najlepsze a sery kozie nie są żółte, jak przechowywać sery i jak je konsumować. Każdy prezentowany ser był dokładnie omówiony a postacie serowarów zagrodowych barwnie opisane. Oto jakie sery pojawiły się podczas spotkania:

  1. Wrzeciono z Dargosławia państwa Pilchów http://serypolskie.blox.pl/2010/02/Wrzeciono-z-Dargoslawia.html
  2. Ser Barbary Żeliszczak - stowarzyszenia "Macierzanka" - Wiżajny http://serywizajny.org.pl/?page_id=856
  3. Zdrębny Ser Laszczewi - Stowarzyszenie "Bure Misie" - Nowy Klincz k. Kościerzyny http://www.buremisie.org.pl/sery.htm
  4. Ser kozi z Grzybowa - Ewa i Peter Stratenwerth http://biokurier.pl/aktualnosci/1481-jak-powstaj-eko-sery-w-gospodarstwie-ewy-i-petera-stratenwerth
  5. Ser kozi łomnicki państwa Sokołowskich http://www.kopa.pl/?page=8
  6. Ser Bursztyn - krowi ser niezagrodowy z sery Old Poland http://www.oldpoland.pl/bursztyn
  7. Kozamer klasztorny - Mariusz Purgał z Wilkocina  http://www.malinowazagroda.pl/pro.html
  8. Herbowy Grądzki - Marek Grądzki, Lwówek  http://serygradzkie.pl/oferta.html
  9. Oscypek - Andrzej Stoch


 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laboratorium nalewek - 9 września 2012 

"Pożegnanie lata" Dziekanowice

Laboratorium Nalewek prowadzone było przez mistrza Hieronima Błażejaka, dr Lucjana Rutkowskiego z Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Marka Gąsiorowskiego (Slow Food Wielkopolska). Podczas degustacji można było dowiedzieć się wielu przydatnych informacji dotyczących produkcji nalewek oraz zasięgnąć porad nalewkarskich.
Zestaw nalewek mistrza Hieronima:

  1. imbirowo-cytrynowa ze sokiem brzozowym
  2. różowy agrest
  3. żurawinowa
  4. malinowa
  5. dziki bez czarny (hyćka)
  6. orzechówka




-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Walne Zebranie Stowarzyszenia Wielkopolski Smak oraz Slow Food Wielkopolska 17 kwietnia 2012 roku

17 kwietnia spotkaliśmy się w restauracji Waga na Starym Rynku.
Wysłuchaliśmy sprawozdania z działalności SFW w 2011 roku, podjęliśmy stosowane uchwały, omówiliśmy plany na przyszłość a na koniec szef kuchni zaprosił nas na degustację potraw.
Pan Marek Oses z wielkim zaangażowaniem opowiadał o każdym daniu.
Niespiesznie próbowaliśmy: potrawki z ogonów wołowych, karczku macerowanego w kapuście z szarymi kluchami. Kto miał jeszcze silę mógł popróbować tatara z śledzia bałtyckiego, karpia w sosie greckim, piersi z pulardy kukurydzianej, zimnych stópek, pstrąga  w zalewie klasztornej, rostbefu, polędwiczek, twarogu w trzech smakach w łódeczkach z cykorii.
Wszystko to było pięknie podane na talerzach.
Gościliśmy w przepięknej Sali Ślubów -niedawno odremontowanej.
Wczoraj spowolniliśmy na chwilę swoje życie :-))




-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ulica Smaczna, czyli spotkanie z Convivium Vigrensis 19 stycznia 2012

Bochny na zakwasie z pieca chlebowego, zagrodowe sery
z posmakiem macierzanki, aromatyczna gicz suszona czy
skrzypiący biały ser z kroplą, wykwintnego oleju rzepakowego
z zimnego tłoczenia… to jedynie początek barwnej podróży
po odległym regionie utkanym z lasów i jezior.
„Na dalekiej Suwalszczyźnie, w polskiej krainie zimna, mieszkają producenci zwykłych – z pozoru – produktów o niezwykłych smakach.
Nie potrzeba będzie pakować walizek, zbędnym będzie natychmiastowy urlop. By poszerzyć horyzonty smaku, wystarczy wyjść na spotkanie z pasjonatami z Convivium Vigrensis.
Przygotują oni niezwykłą podróż po lokalnych smakach Suwalszczyzny i Augustowszczyzny,
na chwilę zajrzą na pobliską im Litwę, a wszystko, by uczestników przenieś w tę spokojną krainę.
Uczestnicy spotkania będą smakować, wąchać, dotykać, patrzeć i słuchać. Zaangażujemy wszystkie zmysły. Będzie bardzo slow. Będziemy zarażać życiem jakie prowadzimy – powolnym, ze smakiem i pasją, przekażemy energię bijącą od naszych wytwórców, opowiemy o nich i o nas samych.
Dopiero wtedy będziecie mogli poczuć pełny wachlarz smaku i być może zechcecie przesunąć swój horyzont dalej, w nieznane” – takimi słowami zapraszają nas przyjaciele z Suwalszczyzny.

Tak jak brzmiały zapowiedzi -była to niezapomniana podróż smakowa!




Słynny kumpiak






-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wspomnienie uczestnika spotkania Terra Madre Day 2011

To była słoneczna grudniowa sobota. Dochodziło południe a ja wybrałam się na specjalne śniadanie w gronie osób zrzeszonych w ruchu Slow Food Wielkopolska, które właśnie miałam poznać. Zostałam zaproszona na spotkanie miłośników tradycyjnego jedzenia, którzy o dobrym i zdrowym posiłku mogą powiedzieć wiele a wiedzę na ten temat chętnie przekazują innym. Tego dnia na całym świecie obchodzony był Dzień Matki Ziemi. W Poznaniu Restauracja "Kuchnia Chrisa" w Suchym Lesie ugościła zebranych miłośników regionalnego wielkopolskiego jadła. Zaczęło się od prezentacji i degustacji naturalnych soków. Potem na stoły wjechały niezwykłe dania ze zwyczajnych, lokalnych produktów, talerze pachnących kozich serów. Kulinarne specjały po skosztowaniu podlegały ocenie konkursowej zebranych. Chętnych do jedzenia było wielu, dlatego weryfikacja końcowa była rzetelna. Każdy mógł dokonać wyboru kierując się swoim indywidualnym gustem smakowym. Wszyscy odkrywaliśmy dla siebie indywidualnie smakiem, węchem, wzrokiem i dotykiem dobrze znane produkty lokalnej żywności skomponowane  w smaczne przekąski w formie niekonwencjonalnych kanapek. Spotkanie z producentami, hodowcami, propagatorami stylu zdrowego regionalnego jedzenia i restauratorami przyniosło mi wiele radości i miłych wrażeń nie tylko kulinarnych. Wyjechałam bogatsza o wiedzę, której nie znajdę w książkach czy internecie. Były to z pasja przekazywane opowieści o rodzinnych tradycjach, zwyczajach i zdrowiu.
Wszyscy uczestnicy biesiady a szczególnie zaproszone dzieci i młodzież z zaprzyjaźnionej Szkoły Podstawowej i Gimnazjum spod Wrocławia z uwaga słuchali ciekawych opowieści.
    Czekam na kolejne warsztaty smaku i wspaniałości regionalnej kuchni, które musimy wszyscy chronić od zapomnienia.
MP

 
 Pan Rembowski częstuje różnymi sokami zaproszonych gości








-------------------------------------------------------------------------------------------------------

II Spotkanie ze Smakiem w Wąsowie, 1 października 2011 r.

Nasze spotkania mają na celu promocję wybitnej lokalnej żywności oraz ich producentów oraz mają też być okazją do bezpośredniego spotkania producentów i świadomych wartości takich produktów konsumentów.
Slow Food-owe Spotkanie ze Smakiem w Wąsowie składają się z kilku wydarzeń, które odbywają się w tym samym czasie i w tym samym miejscu – w Folwarku Wąsowo.
  1. Jarmark Producentów (Stodoła)
Spotkanie zaproszonych, wybranych producentów. Przewidujemy udział około 30 producentów.
  1. Scena w Stodole
Tam będzie główny mikrofon Spotkania. Aktualności, wystąpienia interesujących gości, krótkie prelekcje, konkursy itp.
  1. Warsztaty Smaku dla Dzieci (Kuźnia)
Działania edukacyjne wg. metodologii Slow Food w zakresie edukacji smaku, w tym roku dla dzieci w wieku 10 – 13 lat. Przewidujemy warsztaty dla około 100 dzieci.
  1. Zwiedzanie Folwarku
Możliwość zwiedzenia, z przewodnikiem, zarówno Folwarku jaki i należących do niego ekologicznych upraw warzyw.
  1. Gastronomia w typie Slow Food
Klika smacznych dań, przygotowanych przez naszych przyjaciół.
  1. Inne atrakcje dla gości
Szereg dodatkowych atrakcji dla gości, takich jak przejażdżki bryczką itp.
Zapraszamy do wspólnej zabawy
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.287408844604992.83604.255060807839796&type=3





-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Warsztat smaku


Jak powstają i jak smakują kawy w typie Slow Food


W czasie warsztatów dowiedzieliśmy się:
jako powstają dobre kawy, a szczególnie kawy w typie Slow Food, jakie są różnice między kawami, jak rozsądnie wybrać dobrą kawę,
Warsztat połączony był z degustacją kilku wybranych, dobrych kaw.
Warsztat Smaku prowadził jeden z wybitnych i najlepszych, nie tylko w Polsce, znawców kawy - Filip Bartelak http://www.coffeeproficiency.com/

Spotkanie odbyło się 16 września 2011, w jednym z pawilonów na terenie Targów
Polagra Food.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tydzień Otwartych Winnic


W dniach 11 – 12 czerwca 2011 roku odwiedziliśmy,grupą 17 członków, lubuskie winnice,
w czasie Tygodnia Otwartych Winnic.
Odwiedziliśmy winnicę „Miłosz”, winnicę "Na Leśnej Polanie" oraz winnicę "Kinga", gdzie
spędziliśmy najwięcej czasu. Warto zaznaczyć, że właścicielka winnicy Kinga jest członkiemnaszego Convivium. Poznaliśmy aromatyi smaki lubuskiego wina a jedną z atrakcji tego wyjazdu była wyprawa galarami po Odrze.







-----------------------------------------------------------------------------------------------------

To był niezwykle smaczny weekend dla grupy dwudziestu Berlińczyków, którzy odwiedzili

Wielkopolskę w dniach 21-22 maja 2011 roku. Kulinarna wyprawa po naszym regionie zorganizowana

została przez SlowFood Wielkopolska oraz DWK.

Uczestnikami wyprawy byli członkowie convivium Berlińskiego (Slow Food Berlin)

międzynarodowej organizacji Slow Food, której głównym celem jest walka o „Prawo do

Smaku” oraz wspieranie producentów i metod produkcji żywności, które zapewniają, że to co

trafia na nasz stół jest „dobre, czyste i etyczne”.

W ramach dwudniowej wycieczki kulinarnej po Wielkopolsce smakosze z Berlina odwiedzili

m.in. ekologiczną pasiekę w Witosławiu, serowarnię w Liniach k. Pniew i winnicę w

Grodzisku Wielkopolskim, Mieli okazję skosztować chlebów, serów, win, nalewek, miodów

i olejów wytwarzanych w Wielkopolsce zgodnie z tradycyjnymi metodami przez niewielkich,

lokalnych producentów.

Jednym z celów wyprawy było pokazanie naszym niemieckim przyjaciołom, że polska

kuchnia to nie tylko bigos, schabowy czy barszcz. Jej kanon mogą tworzyć również kapłony,

jagnięcina, słodkowodne ryby, świeże sery czy miody a jakość tych produkowanych w

Wielkopolsce jest naprawdę wysoka.

Duże wrażenie na uczestnikach wyprawy zrobiły, między innymi, kiszone szparagi z

Pakosławia. Chrupkie, kwaskowate, koprowo – czosnkowe szparagi przygotowywane

wg rodzinnego przepisu państwa Walkowiaków zadziwiły, bo choć Brandenburgia jest

szparagowym regionem Niemiec - o pomyśle na ich kiszenie nikt tam nie słyszał.

Równie duże wrażenie zrobiła degustacja kozio-krowich serów z niepasteryzowanego mleka

w gospodarstwie Marka Grądzkiego w Liniach k. Pniew. Okazało się, że domowe wino

śliwkowe pana Marka świetnie komponuje się z ostrym smakiem dojrzewających serów.

                                                                    

Na terenie dawnego gospodarstwa pegeerowskiego grupie dane było również skosztować niezwykle delikatnego mięsa kapłonów – kastrowanych kogutów, które stanowiły niegdyś polską specjalność a dziś zupełnie zniknęły z naszych stołów.

„W ostatnich latach mieliśmy okazję brać udział w kulinarnych wyprawach na Sardynię, Sycylię, do Prowansji a nawet Chin, ale to co zobaczyliśmy w Wielkopolsce pozytywnie

nas zaskoczyło” – mówił Lars Jager, lider convivium berlińskiego – „cieszę się, że nareszcie

mamy okazję poznać kuchnię naszych najbliższych sąsiadów”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz