czwartek, 5 czerwca 2014

Sery od Yusufa


Rodowity Cypryjczyk, producent pysznych, regionalnych serów. 
Fragment wywiadu z Yusufem ze strony www.ofds.pl:

"Przygotowywanie serów to w mojej rodzinie ponad trzystuletnia tradycja – rozpoczyna rozmowę Yusuf Suleyman, słynący z produkcji oryginalnych specjałów z krowiego mleka. – W Polsce cypryjskie sery nadal są mało znane, (...) Obok miękkiego, delikatnego w smaku lora będziemy mogli delektować się także dojrzewającym serem żółtym kaszar. – Kaszar to młodszy odpowiednik dobrze znanego, włoskiego parmezanu – tłumaczy Yusuf Suleyman. Wśród śródziemnomorskich rarytasów nie zabraknie także najstarszego cypryjskiego sera kafalotyri. Wyjątkowy, twardy przysmak dojrzewa 180 dni i zawiera od 40 do 45% tłuszczu. Co ciekawe, kafalotyri tradycyjnie sprzedawany jest w wypełnionych serwatką słoikach. Amatorom zdrowych, sycących przekąsek z pewnością przypadnie do gustu ser hellim, znany także pod nazwą halloumi. Doskonale nadaje się on do smażenia i przygotowywania serowych zapiekanek. Poza tym świetnie smakuje na zimno, w towarzystwie warzyw, owoców lub świeżego pieczywa."



Yusuf prosi  o wcześniejsze zamówienia (najpóźniej do PONIEDZIAŁKU godz. 10.00 rano) - można je składać, wypełniając poniższą tabelę (online lub przesyłając ją na adres info@poznanskitygiel.pl).

https://drive.google.com/file/d/0BzNRIV06KacEcm94OWlBQVJPbkE/edit?usp=sharing

Odbiór w czwartek, 12.06, w godz. 15 - 17.30, w sklepie KoneSer przy Rynku Jeżyckim.

Zamówienie jest wiążące, choć płatność dopiero na miejscu. W imieniu Yusufa prosimy zatem o rozważne zamawianie...

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza