sobota, 8 listopada 2014

Gęsina na św. Marcina VI odsłona

 Ruszyła akcja "Gęsina na św. Marcina"



"Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90% eksportujemy do Niemiec i ten eksport w ostatnich dwóch latach rozwija się, jednak nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. 
W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie, to nowa/stara świecka tradycja. Spożycie tego mięsa od początku naszej akcji wzrosło trzykrotnie i dzisiaj około 2000 ton gęsiny zjadają sami Polacy
Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna. Ogółem hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera.
Na szczęście ceny gęsiny od zeszłego roku znacząco spadły i można żywić nadzieję, że w tym roku kilogram tuszki gęsiej będzie kosztował w sklepach detalicznych około 15 PLN” – mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.
Podobnie jak i w latach poprzednich, slowfoodowa akcja „Gęsina na św. Marcina” przede wszystkim opiera się na współpracy z restauratorami. 
W tym roku blisko 70 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całej Polsce będzie od 7 do 30 listopada serwować gęsinę w wydaniu autorskim. "





Wielkopolskie restauracje:

„CONCORDIA TASTE”, szef kuchni Tomasz Trąbski
Poznań, ul. Zwierzyniecka 3, tel. 61 662 80 65, www.concordiataste.pl

„GUSTO FOOD&WINE”, szef kuchni Dawid Wysocki
Poznań, ul. Szarych Szeregów 16, tel. 616 656 800, www.gustopoznan.pl

„Hugo Restaurant, szef kuchni Dominik Narloch
Poznań, ul. Wojskowa 4, tel. 61 861 82 18, www.hugorestaurant.pl

Restauracja FIGA”, szef kuchni Lech Pluciński
Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749, www.figarestauracja.pl

Restauracja Glamour”, szef kuchni Roman Bukowski Przeźmierowo, Rynkowa 92, tel. 601 259 983, www.instytut-glamour.pl
TASTE_it restaurant w HOT_elarni**** HOTEL&SPA”, szef kuchni Jacek Blicharski
Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 61 898 37 80, www.hotelarnia.pl

Folwark Ustronie”, szef kuchni Maciej Barton
Słupia pod Bralinem 75, tel. 600 037 193, www.folwarkustronie.pl







Więcej informacji na stronie Gęsina na św. Marcina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz